Waar moet je op letten bij het kopen van een multimeter?

Je wilt een multimeter kopen, maar wat is nu een goede multimeter voor jouw gebruik? In dit artikel daarom de belangrijkste punten waar je op moet letten om te kunnen beslissen welke multimeter je moet nemen.

Autorange of manual range?

Een multimeter met autorange, ofwel automatisch bereik, selecteerd automatisch de juiste range en geeft de waarde weer in de automatisch gekozen range op het beeldscherm. Bij een lage spanning geeft de display dus de meting in aan mV, bij een hogere spanning in V.
Een multimeter met manual range, ofwel handmatig bereik, moet je zelf de knop draaien om de juiste range te selecteren. Autorange is dus makkelijker in het gebruik. Als je veel gebruik zal maken van je multimeter, dan is een Autorange multimeter dus aan te raden.

Ranges (meetbereik)

Bijna alle multimeters meten drie zaken: voltage, stroom (ampere), en weerstand. Hoe groot het bereik van je multimeter moet zijn hangt sterk af van wat je wil meten. Als je de multimeter alleen wil gebruiken voor het meten van zaken die aangesloten zijn op het lichtnet, dan heb je bijvoorbeeld aan een range van 250V genoeg.

Voltage:

– Grootte van de range. Hoe groter, hoe meer mogelijkheden. Veelvoorkomende opties zijn 250, 600 en 1000V.
– Zit er een optie voor zowel AC (Wisselstroom) en DC ranges (Gelijkstroom) op?
– Optie voor weergave tussen mV en V.

Stroom:

– Zorg dat deze optie erop zit, bij sommige (goedkope) multimeters is deze optie niet beschikbaar!
– Zit er een optie voor zowel AC (Wisselstroom) en DC ranges (Gelijkstroom) op?
– Mogelijkheid om waarden weer te geven in micro-amperes, milli-amperes- en amperes.

– Grootte van de range, hoe groter hoe beter. Tot 5, 10 en 20 Amperes zijn veel voorkomende ranges.

Weerstand:

– Grootte van de range. Tot een paar tientallen MΩ is een goede range.
– Optie voor weergave in Ω, kΩ, en MΩ.
– Input impedance. De multimeter zelf levert ook weerstand, wat invloed heeft op je meting. Hoe kleiner die weerstand, hoe beter.

Extra meetmogelijkheden

Alle extra meetmogelijkheden die hieronder staan zijn een plus;

– Frequentie in Hertz (Hz)
– Continuiteit meten
– Diode doormeten
– Meten van de temperatuur; thermometer (komt niet vaak voor)

Nauwkeurigheid

Dit is waar veel verschil in kan zitten tussen verschillende multimeters. de high-end modellen, zoals de fluke multimeters, in uitblinken. Hoe nauwkeuriger, hoe beter. De Fluke 289 bijvoorbeeld, is zeer accuraat. Bij het uitvoeren van een DC spanning-meting heeft deze multimeter een nauwkeurigheid van 0,025%. Een goedkoop model zoals de DT9208A+ heeft bijvoorbeeld een nauwkeurigheid van 0,8%.

Counts

Counts houdt in hoeveel getallen de multimeter op het scherm laat zien. Hoe meer getallen, hoe beter; er hoeft dan minder afgerond te worden.

True RMS vs Averaging

True RMS; geeft een beter meetresultaat bij wisselspanningen, door gebruik te maken van de ‘Root-Mean-Square' methode van het bepalen van de hoeveelheid spanning. Een averaging multimeter maakt simpelweg gebruik van het gemiddelde. Hieronder een video ter illustratie hiervan:

Veiligheid

Meetcategorieën

Digitale meetapparatuur, zoals multimeters, worden onder vier verschillende veiligheidsklassen verdeeld. Dit zijn de meetcategorieën, en waar ze voor staan (engels):

  • Category I: gebruik waarbij de used where equipment is not directly connected to the mains (mains = lichtnet)
  • Category II: used on single phase mains final sub-circuits
  • Category III: used on permanently installed loads such as distribution panels, motors, and 3-phase appliance outlets
  • Category IV: used on locations where fault current levels can be very high, such as supply service entrances, main panels, supply meters, and primary over-voltage protection equipment

Deze veiligheidsklasse wordt vaak bij het product vermeld. Zo is bijvoorbeeld de Skandia Multimeter 600V een Category III 600V.

Hier een uitgebreid artikel over veiligheid bij multimeters van Fluke.

Robuustheid/bouwkwaliteit

Sommige multimeters zijn getest en geclassificeerd met een IP beschermingsgraad. Zo heeft de Trotec BE 50 digitale multimeter bijvoorbeeld Beschermingsgraad IP67, en is dus volledig stof- en waterdicht. Dit is een voordelige eigenschap.

Batterij

Multimeters maken gebruik van batterijen. Bijna alle soorten batterijen worden gebruikt. De Skandia 600V bijvoorbeeld, gebruikt 3x AAA, en de Fluke 115 gebruikt één 9V batterij. Over het algemeen is belangrijkste is de batterijduur; hoe langer hoe beter. De Fluke 115 heeft bijvoorbeeld een flinke batterijduur, en gaat zo'n 400 uur mee op één 9V batterij.

>>Alle multimeters bekijken