Accu doormeten met een multimeter

Bij het doormeten van de accu, wil je weten of de accu voldoende spanning kan leveren om de auto betrouwbaar te kunnen starten.

Voor het doormeten van een accu, heb je een multimeter nodig met een min/max functie, en krokodilklemmen. Bijvoorbeeld de Fluke 115. Heb je wel een multimeter met een min/max functie, maar geen krokodilklemmen, dan kan deze bijvoorbeeld hier op Conrad.nl bestellen. Deze klemmen zijn vast te maken over het uiteinde van je meetsnoer.

Meten in ruststaat

Zet de digitale multimeter op het meten van de gelijkspanning (Vdirect-current-symbool)

Sluit de zwarte klem aan op de minpool van de accu, en de rode op de pluspool. De multimeter geeft dan meteen de spanning aan. Dit getal zegt iets over hoever de accu is opgeladen. Een accu van 12V die voldoende is opgeladen zou in ruststaat, dus wanneer alles dat gebruik maakt van de accu uitgeschakeld is, ongeveer tussen de 12.4 en 12.7V moeten aangeven. Als de gemeten waarde hiertussen valt weet je dat de accu voldoende opgeladen is om de stress test uit te voeren.

Load test / stress test

Een accu van een auto is goed wanneer het voltage bij zwaar verbruik niet te ver daalt. Voor het testen hiervan gebruik je dus de min-functie van de multimeter. Druk de min-functie in, en start de auto. Druk na het opstarten de min-knop weer in. Bij het starten van de auto wil je zien dat het voltage niet verder dan de 9.6V daalt (minimale gemeten waarde tijdens het starten). Als de multimeter ook de max-waarde meet, zal je opvallen dat de max-waarde tijdens het draaien hoger ligt hoger dan in de ruststaat, omdat de accu wanneer de motor loopt opgeladen wordt. Waardes hierbij zijn vaak boven de 14V.

Hierbij nog een duidelijke Nederlandstalige video over het doormeten van een accu:

Accu niet in orde?

Heb je je accu doorgemeten, en blijkt dat deze niet in orde is? De snelste manier om deze vervangen is door gebruik te maken van de site van Kwik-Fit. Hier kun je het nummerbord van je auto ingeven, en wordt er automatisch gezocht naar een vervangende accu die in je auto past. Je kunt dan gelijk deze accu bestellen, en een afspraak maken om deze te laten plaatsen bij een Kwik-Fit garage bij jou in de buurt. Als je voor 11:00 een afspraak maakt, zit de nieuwe accu vandaag nog in je auto.

>> Accu laten vervangen door Kwik-Fit