Soorten multimeters

Analoge multimeters

Analoge multimeters geven de gemeten waarde af met een wijzer op een plaat. Op deze plaat zie je schalen voor verschillende metingen, en moet je dus goed weten welke schaal je moet aflezen. Een goede analoge multimeter is de VC-5080. Door de zeer belastbare spanbandmeter in combinatie met de beveiliging tegen overbelasting is deze bijna niet kapot te krijgen. Omdat de gemeten spanning vrijwel niet wordt belast door de 10 MΩ ingangsimpedantie in de meetbereiken, worden nauwkeurige meetresultaten behaald.

analoge-multimeter-2

 

Digitale multimeters

Dit is de meest gebruikte soort. Digitale multimeters (DMM's) gebruiken een LCD scherm voor het weergeven van de meetresultaten. Met de meeste digitale multimeters kan eenvoudig de stroom, spanning, weerstand, capaciteit, frequentie en soms ook temperatuur worden gemeten. Ook kunnen er vaak probleemloos diode- en doorgangstests worden uitgevoerd. Veel digitale multimeters hebben ook een Data-Hold functie, waardoor de maximale gemeten waarden kunnen worden afgelezen zonder dat deze weer verdwijnen.

>> Bekijk digitale multimeters

digitale-multimeter-2

Grafische multimeters

Een grafische multimeter, ookwel een logging multimeter, kan de spanning, stroom, of weerstand, grafisch over de tijd weergeven. Een grafische multimeter combineert dus de functies van een hoogwaardige hand-oscilloscoop met die van een multimeter. Door de hoge gevoeligheid, de betrouwbare trigger en het grote LC-scherm van 160 x 160 pixels worden de verschillende ingangssignalen duidelijk weergegeven.

>> Bekijk grafische multimeters

grafische-logging-multimeter

Bench multimeters (tafelmultimeters)

Dit zijn grote, vaak zeer nauwkeurige multimeters. Bench multimeters worden zowel digitaals als grafisch uitgevoerd. Bench multimeters zijn de meest veelzijdige en duurste soort multimeters, en worden voornamelijk in de industrie en het laboratorium gebruikt. Door het formaat zijn ze niet gemaakt om in de hand te houden, maar op een werkbank (bench) neer te zetten.

bench-multimeter-fluke

>> Bekijk bech multimeters