Extech EX330 digitale multimeter

De Extech EX330 is een van de populairste multimeters in de mid-range prijscategorie (zo tussen de €40-75). De EX330 is een digitale multimeter met een 4000 count display, en is tot 0,5% nauwkeurig op de standaard meetfuncties. Het LCD scherm is vrij groot, waardoor de meetwaarden duidelijk af te lezen zijn.

Naast de standaard functies voor het meten van volts, ohms en ampères, kun je met deze multimeter ook capaciteit, frequentie, en duty cycle (arbeidscyclus) meten. Ook zit er een functie op voor de diodetest, en is het mogelijk om continuïteit te controleren.

Een voordeel dat deze Extech multimeter heeft op andere multimeters van deze prijsklasse, is de mogelijkheid om temperatuur te meten. Dit doe je door de bijgeleverde type K temperatuur probe aan te sluiten. Je hebt de mogelijkheid om zowel in graden Celsius als in graden Fahrenheit te meten.

Een unieke eigenschap van de 300-serie van Extech is de non-contact voltage detector (NCV). Hiermee kun je zonder een gesloten stroomkring te maken kijken of er spanning op een draad of apparaat staat. Je houdt dan simpelweg de multimeter tegen een draad (of bijvoorbeeld een stopcontact) aan, drukt de NCV-knop in. Als er spanning staat, licht de rode LED indicator bovenaan de multimeter op, en geeft de multimeter een piepgeluid.

De Extech EX330 is stevig gebouwd, en zit in een oranje rubberen holster, ofwel shell. Hierdoor is de multimeter goed bestand tegen vallen van normale gebruikshoogte. In de rubberen holster zit een klepje ingebouwd, die als standaard fungeert als je deze uitklapt. Hierdoor kun je deze multimeter staand neerzetten, wat handig is als je van een afstand de meetwaarden in de gaten wil kunnen houden.

Deze multimeter maakt gebruik van twee AAA-batterijen. Om de batterijduur te verhogen, is er een auto-off functie beschikbaar. Laat je de multimeter per ongeluk aan staan, dan raakt de batterij zo niet meteen leeg. Op het scherm zit ook een ‘low-battery' indicator die oplicht als de batterijen aan vervanging toe zijn.

Extech ex330 en meegeleverde snoeren Extech EX330 digitale multimeter standaard

De EX330 is veilig uitgevoerd, en valt in de meetcategorie CAT III tot 600V en CAT II tot 1000V. Deze multimeter heeft voor zowel de voltmeting als voor de amperemeting een ingebouwde zekering voor de veiligheid. De range voor het meten van spanning is 0.1 mV tot 600V, voor zowel wisselstroom (AC) als gelijkstroom (DC). Stroom is te meten tussen 0.1 milliampère en 10 ampère, en weerstand van 0.1 Ohm tot 40 megaohm.

De Extech EX330 heeft een autorange functie die met een knop aan of uit te schakelen is. Deze multimeter meet helaas niet True RMS, wat ook niet veel voorkomt voor dit budget. Wil je een multimeter met zo goed als dezelfde eigenschappen, die wel True RMS meet, bekijk dan eens de Extech EX430. Voor meer informatie over het werken met deze multimeter, kun je de handleiding/manual bekijken op de site van Extech instruments: EX330 User Guide.

Volledige specificaties

Model: Extech EX330
Soort display: Digitaal, 4000 count
True RMS? Nee
Auto/manual range? Autorange mogelijkheid
Meetcategorie: CAT III 600 V, CAT II 1000V
Meetfuncties: ‌• Spanning: 0,1 mV tot 600 V (AC en DC)
• Stroom: 0.1 μA tot 10 A (AC en DC)
• Weerstand: 0,1 Ω to 40 MΩ
• Frequentie: 0,001 Hz tot 40 MHz
• Temperatuur: -20 tot 750 °C
• Capaciteit
• Continuïteit
• Diodetest
• Duty Cycle
Extra functies: • Non-contact voltage detector
• Hold-functie (max of huidige data)
• Auto power-off
Voeding: 2x AAA batterij
Prijs: €59,95bol.com €64,99Conrad.nl

Op de site van Extech (hier) kun je ook alle specificaties en nauwkeurigheden van deze multimeter bekijken.

Video review en test

Bij een zeer uitgebreide test van het populaire Electronics Engineering Video Blog (EEVblog) van Dave Jones, kwam de Extech EX330 als winnaar uit de test tussen vijf verschillende multimeters van rond de $50. Je kunt deze video hier bekijken.

Extech EX330 kopen

De Extech EX330 is te bestellen bij Conrad.nl en bol.com. De multimeter wordt geleverd met een zwart en rood meetsnoer (test leads), twee AAA-batterijen, de type K temperatuur probe (het witte snoer), en de handleiding.