Extech EX430 digitale multimeter

Extech EX430 kopenDe Extech EX430 is de meest verkochte multimeter uit de Extech 400-serie. De EX430 is een digitale multimeter met een 4000 count display, en heeft een basisnauwkeurigheid van 0.3% op de basisfuncties. Het scherm groot en duidelijk afleesbaar; de getallen worden met een hoogte van 1 inch weergegeven. Het scherm heeft een backlight mogelijkheid.

Behalve het meten van volts, ohms en ampères, kun je met deze multimeter ook capaciteit en frequentie meten. Ook is er de mogelijheid voor controleren van continuiteit en het uitvoeren van een diodetest. Temperatuur is met deze multimeter te meten met de type K temperatuursensor, die standaard wordt meegeleverd. Je kunt instellen om de temperatuur te meten in ºC en in ºF.

Een speciale eigenschap bij deze meter is de waarschuwingsfunctie. Als je de meetsnoeren hebt aangesloten voor een andere meetfunctie dan dat je geselecteerd hebt met de draaiknop, krijg je een waarschuwing. Zo voorkom je onveilige situaties.

Hoewel de Extech EX430 stevig en robuust is gebouwd, heeft deze geen IP keurmerk. Deze meter zit standaard in een oranje rubberen holster, waardoor deze niet snel beschadigen als je deze laat vallen. Aan de achterkant zit een uit te klappen standaard, waarmee je de multimeter rechtop neer kunt zetten, zodat je van een afstand de meetwaarden goed kunt aflezen.

Deze multimeter maakt gebruik van een enkele 9 Volt batterij. De multimeter heeft een automatische power-off functie, die na ongeveer 15 minuten intreedt. Zo kan de batterij niet leegraken wanneer je deze vergeet uit te schakelen na gebruik.

Extech EX430 digitale multimeter standaard Extech-EX430-inhoud-verpakking

De EX430 is veilig uitgevoerd, en is gekeurd op de meetcategorie CAT III tot 600V en CAT II tot 1000V. Zowel over de stroomkring van de voltmeting als de amperemeting zit een zekering ingebouwd. Voordeel van de Extech 400-serie op de 300-serie is het grotere meetbereik. Deze is voor het meten van spanning 0.1 millivolt  tot 750 volt bij wisselstroom (AC), en 0.1 millivolt tot 1000 volt bij een gelijkstroom (DC). Bij de amperemeting is het bereik 0.1μA tot 20A, zowel bij wisselstroom als gelijkstroom. De range bij weerstand is 0.1Ω tot 40MΩ.

Autorange is op de Extech EX430 simpel in en uit te schakelen. Voordeel op de EX330 is dat deze multimeter True RMS meet. Voor meer informatie over het (veilig) gebruiken van deze multimeter, zie de user guide op de site van Extech: EX430 Handleiding.

Volledige specificaties

Model: Extech EX430
Soort display: Digitaal, 4000 count
True RMS? Ja
Auto/manual range? Autorange mogelijkheid
Meetcategorie: CAT III 600 V, CAT II 1000V
Meetfuncties: ‌• Spanning: 0.1mV tot 750V AC, 0.1mV tot 1000V DC
• Stroom: 0.1μA tot 20A (AC en DC)
• Weerstand: 0.1Ω tot 40MΩ
• Frequentie: 0.001Hz tot 10MHz
• Temperatuur (type K): -20 tot 750 °C
• Capaciteit
• Continuïteit
• Diodetest
Extra functies: • Backlit display
• Hold-functie (max of huidige data)
• Auto power-off
• Low-battery indicator
• Waarschuwing bij verkeerde aansluiting meetkabels voor de geselecteerde meetfunctie.
• Relative-mode (uitleg) bij het meten van weerstand
Voeding: 9V blokbatterij
Prijs: €109,00Conrad.nl

Op de site van Extech (hier) kun je meer productinformatie van de EX430 vinden.

Video review en test

Voor een zeer uitgebreide video review van deze multimeter, zie deze video van TechnologyCatalyst.

Extech EX430 kopen

De Extech EX430 is voordelig te koop bij Conrad.nl. Bij deze multimeter worden de meetsnoeren geleverd, de type K thermosensor (het witte snoer), een 9V batterij, en de handleiding. Je krijgt bij aankoop 3 jaar fabrieksgarantie.